Водолази протестират срещу ваденето на потънали кораби

Предавали ги за скрап

Любители на подводни спортове от България се обединяват против ваденето и унищожаването на потънали кораби, без оглед на тяхната историческа или туристическа стойност. С отворено писмо водолазите настояват за повдигане на обществена дискусия по проблема и приемане на промени в наредба № 24 от 5 август 2011 с цел запазване на подводното богатство на България, съобщи Дарик Бургас.

Според протестиращите е необходимо да се въведе допълнителна класификация на видовете потънало имущество, за да се отличат тези, които имат историческо, културно и туристическо-развлекателно значение и да се забрани категорично тяхното унищожаване.

Любителите на подводни изживявания напомнят, че в световен мащаб дайвинг туризмът набира скорост и е липса на далновидност доброволно да се откажем от него, обявявайки потъналите обекти за непотребни

„Да нарежем историята за старо желязо е безобразие.“ смята един от инициаторите на поправката- водолазът Стефан Цинцарски.

В понеделник в Бургас пристига Любен Дилов- син, запален водолаз и автор на писмото. Той ще се срещне с журналисти, за да даде повече гласност на проблема и да коментира начините, по които може да бъде решен.