Бургаски магистрати в проект срещу домашното насилие

Мисия Бургас

25-05-2015, 11:24

Снимка:

снимка,bela.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Подбуждането към насилие е основен проблем за децата в интернет

Районен съд Бургас ще работи с „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ и асоциация Деметра за по-добро правосъдие

Районен съд Бургас ще работи с „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ и Сдружение „Асоциация Деметра“ в реализацията на проект „Нови партньорства за сигурност и по-добро правосъдие за пострадалите от домашно насилие в  градовете  Бургас, Търговище, Ловеч, Монтана, Гоце Делчев”. 
С инициативата неправителствените организации си поставят за цел постигане на засилена съдебна защита на човешките права на пострадалите от домашно насилие лица, включително чрез по-ефективен достъп до правосъдие. За осъществяването й се планират дейности, свързани с надграждащо обучение на магистратите чрез връзка с практиката по защита на пострадалите, както и дейности, свързани с по-голяма сигурност на пострадалите лица, нулева толерантност към домашното насилие и другите форми на  насилие основано на пола, премахване на джендър стереотипите и на безнаказаността и други. 
Предвижда се магистрати от петте града да преминат през програма за специализация по проблемите на домашното насилие и полово основаното насилие.

Така ще се повиши капацитетът на магистратите в тези градове за работа по приложението на Закона за защита от домашното насилие,  подобряване и хармонизиране на съдебната практика, включително с международните стандарти. 
Според наблюденията на Алианса в населените места, където няма активни неправителствени организации по проблемите на насилието, се водят малко или незначителен брой дела по Закона за защита от домашното насилие, за разлика от градовете с активни НПО.