Пак протест пред летището: Превозвачите бесни на таксите

Мисия Бургас

25-05-2015, 11:53

Снимка:

снимка, burgasdream

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Превозвачите блокират летището

От транспортните фирми определиха като рекет цените определени за престой

За поредна година превозвачите и представители на турооператорските фирми излизат на протести пред летище Бургас. Отново искането на близо 50 представители от туристическия бранш е занижаване на таксите за паркиране и престой на аеропорта.

Транспортните фирми, превозващи туристи към курортите, определиха като рекет парите, които им иска фирмата - концесионер за да изпълняват услугите си.

В протестите днес взеха участие представители на близо 25 фирми, като се заканиха, че следващия път недоволните ще бъдат много повече.

Шофьорите на автобусите, обслужващи няколко туроператори, заявиха, че няма да качват туристи до 13:30 часа. 

Това е втори опит на транспортните фирми да убедят концесионера на паркинга на летището „Адонис енд фрог“ ООД  да не повишава таксите за паркиране и престой за туристическите автобуси. Според тях фирмата е осъществила монопол над паркингите на летищата Варна и Бургас. Тя драстично увеличава цената на правото на достъп и престой за изчакване на туристи: от 80.00 лв. сезонна такса за 2011, 2012 и 2013 г.-  за едно превозно средство, на 160 лв. за 2014г. и 400 лв. за 2015г. От Летище - Бургас заявиха от своя страна, че таксата от 400 лева не била сезонна, а годишна. Превозвачите можели да закупят карти и за месец, като цената била 60 лева. 

"Таксите за превозвачите бяха обсъдени и одобрени още преди две години. Разликата през този сезон е минимална. Таксата е адекватна, не е повишена, а основана на базата  на вложените инвестиции. Това, че тя преди няколко години е била 80 лева, сега не означава нищо". С тези директорът на Летище Бургас Георги Чипилски отговори пред медиите на исканията на превозвачите