"Квадрат 500" - над 2000 произведения на изкуството, събрани в 28 зали

„Мащабът на това, което се случва е наистина значим и той има отношение към бъдещата история на изкуството в България.", каза Слава Иванова

Над 2000 произведения на българското и чуждестранното изкуство са събрани в 28-те зали на Националната галерия „Квадрат 500”. Това каза пред журналисти Слава Иванова, директор на Национална галерия „Квадрат 500”, предаде „Фокус”. „Много се радвам да ви видя тук в залите на Националната галерия „Квадрат 500”, един ден след най-големия ни празник 24 май галерията отваря врати за първи път. Имаше много въпроси и съмнения, извървяхме дълъг път докато стигнем до този ден”, обясни Иванова. „Националната галерия е готова да представи своята експозиция. Дава се уникалният шанс да се разгледа най-мащабната, единствена по рода си експозиция, която за първи път се прави в България. Над 2000 произведения на българското и чуждестранното изкуство са събрани тук в тези 28 зали”, посочи тя. „В рамките на 4 месеца и 10 дни екипът на Националната галерия успя да реализира най-мащабния художествен проект, който се е състоял в последните години у нас. Екипът и колекцията на Националната галерия, която наброява повече от 2000 произведения, са онзи гарант, който дава сериозните измерения и широките хоризонти на най-новата ни музейна институция”, уточни Слава Иванова.

„Мащабът на това, което се случва е наистина значим и той има отношение към бъдещата история на изкуството в България. Министърът на културата Вежди Рашидов през всички години беше един от важните фактори проектът да се случи”, каза още тя.