Водолазите алармират: Кораби с историческа и културна стойност стават за скрап

Животът

25-05-2015, 16:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Водолази протестират срещу ваденето на потънали кораби

Фенове на дайвинга от цялата страна се обединиха с общо исане до три министерства

С обща позиция и писмо до три министрества излязоха днес водолази от цялата страна. Те алармират за това, че обекти с историческа, културна и туристическа стойност, намиращи се на морското дъно се ползват за скрап. 

Общинският съветник Стефан Цинцарски, който е и фен на дайвинга, обяви днес, че наредба на Министерството на транспорта, озволява изваждане и нарязване за скрап на потънали кораби, без оглед на тяхната историческа или туристическа стойност.

В отвореното писмо, под което подписи са сложили стотици родни водолази, те настояват Наредбата да бъде спряна. Писмото вече е изпратено до министерствата на транспорта, културана и екологията. В него водолазите настояват още и за стартирането на спешна дискусия по пробема. На искането им на този етап е реагирал единствено министърът на културата Вежди Рашидов, съобщи днес Любен Дилов, който също е част от дайвинг общността в страната.

Вече има четири предложения за изваждане от морското дъно на кораби по нашето Черноморие. Водолазите настояват областните управители на Бургас и Варна да откажат одобрение и временно да спрат Наредбата, въпреки, че в тази дейност на практика няма нищо незаконно. Освен изключително ценни обекти на подводен туризъм, тези потънали кораби играят и пряка роля в екологичното равновесие, твърди още Цинцарски.