Кела отново пред съда днес за убийството на Мастара

Върнаха делото за престъпление, което се случи преди 13 години

За пореден път и поредна година Пламен Дишков - Кела ще застане днес отново пред съда. 

Той, заедно с Тодор Неделчев са обвинени в убийството на Димитър Стоянов – Мастара. Според прокуратурата Кела е поръчител, а Неделчев – помагач и подбудител. Дишков е предоставил оръжието на убийството и е платил на убиеца 10 хил. долара. 

Мастара беше убит с един изстрел от снайпер на 21 ноември 2002 г. Прекият извършител - Бойко Стоянов, е с влязла в сила 20-годишна присъда, която изтърпява. Делото беше върнато в Бургаския окръжен съд след дълги години.

Дишков дори беше съден задочно, тъй като беше избягал в чужбина и издирван от Интерпол. Сега съдът отново ще заседава по казуса след като апелативните магистрати сметнаха, че не са допуснати процесуални нарушения при предявяване на материалите по разследването на обвиняемия Дишков. 
През 2014 Районен съд – Бургас оправда Тодор Неделчев за това, че през есента на 2012 г. в съдебната зала приписа убийството на бизнесмена Димитър Стаматов-Мастара на Пламен Дишков. Присъдата е произнесена по частно наказателно дело, образувано по тъжба на Пламен Дишков-Кела срещу Тодор Неделчев.
С нея Дишков поиска Неделчев да бъде признат за виновен, че умишлено го е оклеветил и набедил го за участник в подготовка и осъществяване на убийство. Защитата настоя съдът да отдели материалите за лъжесвидетелстване по делото и да ги изпрати на Окръжна прокуратура – Бургас за проверка, извършени ли са престъпленията лъжесвидетелстване и склоняване към престъпление от Неделчев. Пламен Дишков заяви пред съда, че присъствал на разпита на Неделчев пред съдия и устно сезирал прокурор за извършено лъжесвидетелстване, но не му дали възможност да се изкаже. Веднага след разпита поискал същото. Поради множеството му дела, той останал с впечатление, че бил подал писмена молба за това до прокуратурата.