Директорка принуждавала учителите да решават матури на ученици

Още скандални разкрития около изпита на зрелостниците

Учители решават матурата на учениците си, за да са сигурни, че зрелостниците ще завършат. Ако не го направят, са заплашвани с уволнение. За такава дългогодишна практика разказаха пред Нова телевизия вече бивши служителки на гимназия „Васил Левски” в град Ихтиман.

Някои ученици спестяват от закуски, за да си купят верните отговори на матурите. Други директно ги получават като подарък от преподавателите си. Това твърдят вече бивши служители от гимназия в Ихтиман, част от които се страхуват да покажат лицата си.

"Причината е много ясна. Както във всяко училище е ясно, че нашите абитуриенти трябва да преминат, за да се вземе бюджета, който те носят", разказва една от тях.

Директорката на гимназията „Васил Левски” Гергана Йорданова е и общински съветник от в Ихтиман. По думите на три от наскоро уволнените служители именно тя е склонявала учителите да разпространяват отговори на матурите.

Схемата, която работи без проблеми с години, е следната - в 8 часа часа МОН изпраща тестовете в училището. Освен учениците обаче, изпитът се раздава и на предварително подбрани учители и административен персонал. Верните отговори изпращат като есемеси или вкарват като пищови в изпитните зали.

Според бившата служителка тази година плановете за подарен изпит така и не се осъществяват, защото тя и колегите й подават сигнал до МОН седмица преди матурата. Резултатът – представители на министерството следят строго за реда на провеждането на тазгодишния изпит.

Така не може да се осъществи и друга порочна практика – на изпита да се яви подставено лице, на мястото на зрелостника. Строгият контрол тази година коментират и зрелостниците в социалните мрежа.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"