Парк "Европа" вдъхнови общинските съветници за свежи идеи

Мисия Бургас

26-05-2015, 13:08

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бъдещето на "Черноморец" - мъгла, съветниците се изпокараха

НФСБ иска парка в "Славейков", общината предлага да е до пясъчния фест

Бургас ще има атрактивната забележителност - парк "Европа", подобен на този в Испания. Около това се обединиха днес общинските съветници. Именно парк "Европа обаче вдигна градуса в залата по време на редовното заседание. Предложенията за неговата локациясе оказаха повече от две, което отново раздели политичесите представените групи.

Предложението на НФСБ беше атракцията да бъде в комплекс "Славейков". Според мнозинството в местния парламент и представителите на общинсак администрация, районът не е подходящ за туристи.

"Това е много добра идея. От нея ще има туристи и приходи. Мястото ще има и образователна цел. Подобен парк може да има в парк "Езеро". В близост ще бъде и до пясъчните фигури. Можем да направим промяна и миниатюрите там да бъдат от български забележителности, а не на такива в Европа", каза кметът на Бургас Димитър Николов. 

Той допълни, че по ОП "Регионално развитие" може да се търси и грантова схема за финансиране. Важно било само да попада в подходяща географска зона в града.

Спортният комплекс в "Славейков" обаче сега бил нужен и не трябвало да се спира проекта.  
Евгени Мосинов от БСП предложи бургазлии да изберат мястото, чрез електронно допитване.

Георги Дражев от НФСБ подкрепи Николов и каза, че това щяло да бъде една много голяма туристическа атракция. Според него обаче трябвало да се направят миниатюри от европейските забележителности, ако имало успех,  да се изградят и български такива. Колегата му по групато Ангел Божидаров заяви от своя страна, че не иска да влиза в конфликт в феновете на "Нефтохимик", а те трябвало да тренират на стадион "Черноморец".  

Йордан Георгиев от БСП пък поиска в атракцията да има и обекти от Русия - Кремъл, Петропавловска крепост и други.

В крайна сметка съветниците гласуваха "Европа" да бъде в парк Езеро, а финансирането ще бъде с общински и европейски средства.