Корекцията на Суха река приключва до юли

Тя е свързана с язовир "Одринци"

Първият етап от корекцията на Суха река, която е свързана с експлоатацията на язовир "Одринци", ще приключи в срок - до 5 юли, ако не възникнат екстремни метеорологични условия, съобщават от областната управа Те се позовават на експертно становище на "Напоителни системи" ЕАД - клон "Черно море".
Язовир "Одринци" - най-големият водоем в Добричкия регион, който се стопанисва от "Напоителни системи", бе аварийно източван при проливните дъждове през февруари. Тогава заради опасността от приливна вълна близките села Одринци и Долина бяха
евакуирани.
Строително-монтажните работи по корекцията на коритото са възобновени през май и се изпълняват с добро качество според хидротехническите изисквания, посочват от "Напоителни системи".
Контролираното източване на язовира е преустановено през март, когато водният обем достига около 8 000 000 кубически метра. Свободният резервен обем във водоема към момента е около 2 000 000 кубически метра, като тенденцията е към плавно понижение на котата на водното ниво, се посочва в експертното становище.
От областната управа информират, че от община Добричка, на чиято територия е язовирът, са отправили искане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за предоставяне на финансов ресурс от 1 974
946 лева. Средствата са необходими за втория и третия етап от корекцията на речното корито - от "опашката" на язовир "Златия-1" до 500 метра от язовирната стена на "Одринци".