Не дават пари за разкопките на Славната канара

Мисия Добрич

28-05-2015, 17:03

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Археолози откриха бронзов колан на старобългарски воин в местността Славната канара

Според шефа на РИМ Костадин Костадинов Общински съветници обслужват иманярската мафия

Регионалният исторически музей в Добрич няма да започне археологически разкопки край крепостта „Славната канара”  от 1-ви юни, това заяви на пресконференция днес директорът на музея Костадин Костадинов.

Общинският съвет на Община Добричка не е приел предложение за отпускане на средства в размер на 22 000 лева за дейностите.

Костадинов припомни, че миналото лято е едно от най-успешните за добруджанските археолози. Тогава археолозите откриха най-голямото в Добруджа монетно съкровище от 1202 монети, три римски спати, както и уникален прабългарски колан, който е бил част от военно облекло.

През миналогодишното археологическо лят Община Добричка финансира дейностите с 20 000 лева. В края на миналата година е внесен за разглеждане от общинските съветници нов проект, с който са поискани от Община Добричка 30 000 лева за разкопки през това лято. Уточнено е  обаче отпускането на сума от 22 000 лева.

Днес на редовно заседание на Общинския съвет предложението не е прието. Със „за” са гласували девет души, с „въздържал се” – 10 и  въздържалите са общински съветници от ПП ГЕРБ и ДПС.

Костодшн Костадинов заяви, че тази ситуация на практика лишава от възможност мнозина жители на селата Стожер и Дебрене от сезонна работа. Освен това, ако специалистите приключат това лято археологическата си дейност на обекта, иманярите няма „да имат какво да правят там”, каза Костадинов, но ако това не се случи, е възможно обектът да „бъде попилян” от иманярски набези.

От музея имат идея „Славната канара” да се превърне в туристическа дестинация и да бъде включена в маршрути за развиване на селски, еко и културно-исторически туризъм. Този обект са намира съвсем наблизо и до каменна чешма, където всяка година се провежда един от най-старите у нас фолклорни събори.

Костадин Костадинов изрази надежда, че предложението ще бъде разгледано отново и на следващото заседание, насрочено за 25 юни ще бъде прието. Така че археологическите дейности да могат да стартират с 10 работници от селата Стожер и Дебрене на 1 юли. Директорът на РИМ Костадин Костадинов ще търси обяснение и от лидера на ГЕРБ в Добричка област Румен Иванов, защо  техните съветници и тези от ДПС гласуват заедно.