Археолози откриха бронзов колан на старобългарски воин в местността Славната канара

В местността са упражнявани култови практики още от ранножелязната епоха

Археолози откриха бронзов колан на старобългарски воин при разкопки в местността Славната канара край село Дебрене, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов, цитиран от БТА.
Находката от края на IX-началото на X век е ценна, защото обичайно такива воински колани попадат в ръцете на иманяри и не могат реално да бъдат реконструирани, поясни археологът Боян Тотев. По думите му комплектът от 17 апликации - стилизирани листа на лотос и накрайник, са открити в надземно жилище, което все още не е докрай разкопано. Археологът добави, че след почистването и реставрацията на колана ще стане ясно какъв е бил
рангът на воина.
В Славната канара археологическата експедиция е разкрила напълно еднокорабна базилика, проучвана за кратко през 90-те години на миналия век. През септември археолозите попаднаха на църковно съкровище с над 1200 ранновизантийски монети от бронз, за което се предполага, че е събираната лепта от миряните.
Открита е и източната порта на крепостта, изградена вероятно за охрана на базиликата.
В Славната канара са упражнявани култови практики още от ранножелязната епоха, а мястото е обитавано от дълбока древност, каза Костадин Костадинов. Първи описва археологическите
структури в местността Карел Шкорпил. Регионалният исторически музей възнамерява в партньорство с Добричката община, която финансира разкопките, да направи обектът достъпен за туристите.
Археологическата експедиция ще продължи и през ноември.