50% от висшистите ни са на длъжност, неизискваща висше

Младите хора трябва да избират специалности, които са интересни за бизнеса, препоръчват от образователното министерство

„Половината от студентите, като завършат, работят професия, която не изисква висше образование”, заяви в студиото на БНТ заместник-министърът на образованието Николай Денков.

„Висшето образование се нуждае от промени и младите хора да бъдат мотивирани да избират специалности, които са интересни за бизнесa. Министерството подготвя предложение за оптимизиране на работата на висшите училища у нас на три стъпки”, обясни професор Денков. Според едно от промените, които се предлагат от министерството, е до 2018 г. 50 % от субсидиите да отиват според качеството на образованието и качеството на студентите.

„В тези приоритетни професии ще предвидим няколко механизма, с които да повишим интереса. Първият е, че висшето училище ще получи повече пари, вторият е, че студентите ще получат целеви стипендии, за да бъде атрактивно, за да има повече желаещи да отидат в тези специалности”, допълни той.

На въпрос "Какво се случва със специалностите, за които няма желаещи, ще отпадат ли от учебната програма?" проф. Денков отговори: „Това, което сме предвидили в момента, тези специалности, които са атрактивни, те да могат да обучават в платено обучение, но това, разбира се, ще зависи от интереса към тях. Ако има желаещи, тогава те ще могат да продължат, като сме сложили една горна граница на таксите, които може да искат от студентите. 170% от това, което е предвидено като държавна субсидия от страна на държавата, с други думи със 70% отгоре над това, което държавата дава за това обучение в субсидираните специалности”.

По повод подготвяното увеличение на студентските стипендии зам.-министърът посочи: „Нашето желание е да се увеличи както размерът, така и броят на студентите”.