Оставиха без разглеждане жалбата на областния управител за "Бакарди"

Мисия Добрич

29-05-2015, 11:03

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВАС върна за ново разглеждане дело за парцел край Бакарди

Съдът счита, че така подадената жалба е процесуално недопустима

Административен съд-Добрич е оставил без разглеждане жалбата на областния управител, касаеща решението на Общински съвет – Добрич за разширяване на на клуб „Бакарди” и прекратява производството по делото, съобщи ИА Добруджа. Съдът счита, че така подадената жалба е процесуално недопустима по следните съображения: Предмет на съдебен контрол пред настоящия съд е решение на ОбС - Добрич, с което се дава съгласие за изменение на Подробен устройствен план за поземлен имот за обособяване на два нови имота. Според магистратите в случая се касае за акт  по Закона за устройство на територията, който се явява специален по отношение на Закона за администрацията и Закона за местното самоуправление и местната администрация, а областният управител няма правомощия да оспорва актовете на общинския съвет по ЗУТ.
Областният управител е направил уточнение на жалбата, посочвайки, че оспорва решението и в качеството му на представляващ собственика на имота, предмет на ПУП-а, чието изменение се иска, а именно Държавата по пълномощие от Министъра на РРБ. Тази молба обаче е подадена след изтичане на предвидения от закона срок и не може да се вземе предвид от съда. С нея не се уточнява първоначално подадената жалба, а се въвежда нова страна в производството, т.е. касае се за първоначално подадена жалба от друго лице, макар и процесуалният представител на това лице да е същото, както и първоначалният жалбоподател. Процесуално недопустимо е под формата на уточнение на жалбата да се изменят страните по делото, заобикаляйки по този начин сроковете за обжалване, се посочва в мотивите на Административния съд.   
В случая всички възражения, изложени в жалбата във връзка с вида на собствеността, имат характер на спор за материално право и ако Държавата претендира някакви права върху процесния имот, то тя може да защити правата си по общия исков ред пред гражданския съд или по административен ред, но само при обжалване на евентуално издадено мотивирано предписание за допускане за изработване на проект за изменение на ПУП или заповед за одобряване на такъв.
Определението на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред ВАС.