Столичната морга остава затворена

Шефът ѝ проф. Станислав Христов е подал оставка и тя е била приета

Софийската морга няма да започне работа в 16 ч., както беше обявено по-рано днес. Тя ще остане затворена докато траят ремонтите в Александровска болница, предаде bTV.

Районната здравна инспекция затвори Съдебна медицина на ул. "Здраве" № 2 в столицата заради невъзможност да приеме повече трупове. Десетки безжизнени тела задръстват хладилниците на трупохранилището.

По-рано беше съобщено, че ситуацията с моргата е овладяно и то ще може да заработи отново в 16 ч. Това обаче няма да се случи.

В хода на тези развития директорът на Съдебна медицина проф. Станислав Христов е подал оставка и тя е била приета.

От Александровска болница потвърдиха за проблема, като заявиха, че системното претоварване на хладилната инсталация обаче, води до често ѝ дефектиране и нужда от ремонти.

От болницата обясниха още, че вече са погребани 25 трупа, за които има отпуснати средства от Столична община за служебни погребения и към настоящия момент в трупохранилището на Клиниката се намират 105 трупа.

Все още се търси решение на проблема с труповете с неизяснена самоличност, както и с тези, чиято самоличност е ясна, имат издаден смъртен акт, но роднините им не са ги погребали.