Сезонните работници да си вземат персонален код

Съветват от НАП - Добрич

Стартира активният летен сезон и много добруджанци започват сезонна работа по Северното Черноморие. През лятото средногодишно по 2000 лица от областта са сезонно ангажирани в обслужването на крайморските обекти, ползвайки услугите на дирекция „Бюрото по труда“ в Добрич. От местния офис на НАП съветват всички сезонни работници, да получат персонален идентификационен код /ПИК/ от офисите на НАП по постоянен адрес. Този код ще им позволи  да извършват проверка на регистрираните им трудови договори в НАП от работодателя, какъв е осигурителният им доход - върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, а така също и да получават информация за данните в индивидуалната им партида по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) - в кой пенсионен фонд са осигурени и каква е натрупаната сума до момента по партидата. Услугата, предоставяна от НАП за издаване  ПИК, е напълно безплатна. Вече 7185 добруджанци са поискали и получили своя персонален код.

В местния офис на Агенцията е достъпна брошура, разработена от експерти в ЦУ на НАП, с която гражданите се запознават с ползите от персоналния код. Брошурата „Вземи своя персонален код“ се разпространява и със съдействието на дирекция „Бюро по труда“ – Добрич, за да може информацията да достигне до повече сезонни работници. Желаещите да получат персонален идентификационен код трябва да подадат заявление по образец, което може да се изтегли от електронната страница на НАП  www.nap.bg. Заявлението може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването му става в офиса на Агенцията по постоянен адрес за физическите лица.

От офиса на Агенцията съветват работниците, които са установили нередности при регистрацията на трудовите им договори и внасянето на осигурителните им вноски, да подадат сигнал в НАП. Това те могат да направят на  телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на един разговор.