Уникална операция спаси двумесечно бебе в столицата! (Обновена)

Животът

01-06-2015, 13:39

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спасиха 5-годишно дете с уникална операция в „Пирогов”

Бащата на детето дари половината си черен дроб

След уникална чернодробна трансплантация днес от болница „Лозенец” ще бъде изписано бебе на два месеца и половина, съобщават от Министерството на здравеопазването. Малко са случаите в света на трансплантация на черен дроб на такава възраст след чернодробна кома, причинена от хепатит В.

Това е предизвикателство и изпитание за всяка система на здравеопазване и е безспорен успех на българската медицина.

Фактът, че в България успяват да се справят с такива тежки случаи, ни нарежда до добре организираните и функциониращи системи на здравеопазване в Европа и света. Българските лекари и медицински работници показват своя висок професионализъм и умения.

Трансплантацията е извършена в УБ „Лозенец“ от проф. Любомир Спасов и неговия екип. Донор е бащата на детето, който дарява половината си черен дроб.

Детето се разболява на 4 април, след преглед от личен лекар се насочва за болнично лечение в Смолян, където пожълтява и след направени изследвания, е поставена диагноза „остър вирусен хепатит В“, съобщават от "24 часа".

Поради влошаване на общото състояние е проведена консултация с републикански консултант по инфекциозни болести - проф.Стойчева и е настанено в интензивно отделение на Инфекциозната клиника в гр. Пловдив. Въпреки проведените лечебни мероприятия, детето развива клиничната картина на чернодрабна енцефалопатия и кома. На 11 срещу 12 април / на връх Великден/ с реанимационен екип на УБ „Лозенец“ се превежда в реанимацията на болницата. В следващите дни се подготвя активно за да може да понесе животоспасяващата чернодробна трансплантация в условията на огромни потенциални рискове. –(Прогнозираният процент за успешна трансплантация в тези тежки условия е само 10 %).