Корупцията изпреварва антикорупционните мерки

Най-важното в борбата е да следваме динамиката на средата, убедена е Бъчварова

Корупционните практики изпреварват антикорупционните мерки. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи на кръгла маса на тема „Мониторинг на прилагането на антикорупционни мерки и политики”, предаде Агенция „Фокус”. 

„Най-важното в борбата е да следват динамиката на средата, в която се развиват. корупционните практики изпреварват антикорупционните мерки”, добави тя.

По думите й проектът на Център за изследване на демокрацията доказва, че те остават водеща организация, която разработва темата за корупцията, антикорупцията и показва, че се развива в тази посока. „Много добро решение е определяне на общите и специфични мерки, които могат да се приложат, за измерване нивата на корупцията, които ни дава общата картина. Трябва много ясно да се съсредоточим върху детайлите”, заяви Бъчварова.

„Това означава, че на база на документа, трябва да помислим как да бъде систематично прилаган, да може да се следи динамиката, за да сме наясно къде се намираме във всеки един момент. По-важен е трендът от абсолютната стойност”, коментира Румяна Бъчварова.

„На база на личните ми впечатления и опит, колкото и да са готови за сътрудничество публичните институции, тази оценка трябва да се извършва от външни организации”, каза още тя.