Историци ще четат досиетата на военните разузнавачи

Предложението идва от „БСП лява България”

„БСП лява България” поиска историци да четат досиетата на военните разузнавачи. Това каза в декларация от името на парламентарната група „БСП – лява България” Атанас Мерджанов, заместник-председател на групата, предаде Агенция „Фокус”. 

„За нас винаги е било несправедливо на една и съща плоча да се поставят доносника и разузнавача”, категоричен бе Мерджанов. Той припомни, че за да се направи това разграничение от БСП са подкрепили създаването на Комисия по досиетата през 2007 година. По думите му 9 години след създаването на комисията резултатите от нейната работа са трагични. В декларацията се констатира, че Комисията по досиетата не само не е подкрепила, но и непрекъснато е подхранвала митовете свързани с бившата ДС. 

„Колко хора и колко големи българи сред, които видни интелектуалци, творци и спортисти бяха окепазени от тази комисия. Помислете, как когато комисията ви обяви за сътрудник на базата на някакво картонче вие можете да докажете, че не сте знаел за него“, обясни той. „170 български дипломати, с чиито усилия България влезе в НАТО и ЕС станаха жертва на комисията“, заяви Мерджанов. 

„Днес на ред са военни разузнавачи, а подбудител на тяхното осветяване е министърът на отбраната”, посочи още Мерджанов. „Решението на министърът на отбраната е безотговорно, непрофесионално и странно. Ние от „БПС лява България” ясно изразяваме своето несъгласие с него и се присъединяваме към предупрежденията, които Асоциацията на военните разузнавачи отправят към министър-председателя“, каза той. „БСП лява България” е готова да предложи законопроект в исторически институт, в който извън политическото озлобление, досиетата да бъдат изследвани и четени. „Нека вместо комисията по досиетата да чете история, историци да четат досиетата“, коментира още Атанас Мерджанов.