Мащехата, пребила до смърт дете, иска условна присъда

Крими

03-06-2015, 10:58

Снимка:

снимка, lentata

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мащехата на починалия 2-годишен Данчо: Не съм го удряла

Момченцето почина в края на 2013 във Варна, след като седмици преди това жената го ударила два пъти с метла по главата

Делото по жалба на Ганка Димитрова срещу присъдата й постановена от от Окръжния съд в Бургас днес беше гледано от Апелативния.

На първа инстанция подсъдимата беше призната за виновна, че причинила смъртта на двегодишното си дете - Данчо, през декември 2013. Момченцето е било прието след побой по спешност в бургасата болница, а от там транспортирано в МБАЛ „Св. Марина“ във Варна, където издъхна от травмите си.

Димитрова, от айтоското село Дряновец е осъдена на 2 години лишаване от свобода в затворническо общежитие от открит тип.

Тя обжалва присъдата само в частта на определения режим на изтърпяване на наказанието. Нейният защитник пледира пред въззивния съд той да бъде изменен на условно изтърпяване на наказанието. И се мотивира с материалните затруднения на семейството, поради които нейният мъж не би могъл да води децата им на свиждане в затворническото общежитие.

Представителят на Апелативна прокуратура Бургас поиска да бъде потвърдена присъдата на Димитрова. Прокурорът посочи, че при разглеждане на делото от първата инстанция не са допуснати процесуални нарушения, които да водят до ограничаване на правото на защита на подсъдимата. 

Подсъдимата и мъжът й отглеждали две нейни деца и неговото момченце. Понякога вземали и малката му дъщеря при тях. През декември 2013 г., когато била бременна, Димитрова оставала през деня сама с децата. От нерви и натоварване, тя системно удряла най-малкото дете – момченцето, когато я дразнело. В два последователни дни, тя нанесла два удара с дървената част на дръжката на метлата по главата на най-малкото дете. То изпаднало в безсъзнание. Тя отишла до стопанството, в което работел мъжът й. Носела детето на ръце и помолила да го закарат на лекар, понеже припаднало. Детето било прегледано първо от фелдшер в Айтос и веднага транспортирано в МБАЛ – Бургас. В Спешния център там установили, че то е било при тях преди време и установили с каква диагноза.

Поради влошаване на състоянието му момченцето било откарано в Университетската болница във Варна, където починало. Установено било, че от нанесените удари с метла, то получило тежък мозъчен оток, довел до необратимо прекъсване на функцията на мозъчния ствол, което причинило смъртта му.