Лекарите от Онкологията на протест заради смяната на шефа си

Мисия Пловдив

03-06-2015, 12:50

Автор:

PlovdivUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общинарите се борят за самостоятелност на Онкологията

Смятат, че конкурсът е манипулиран, заплашват с оставки

Лекарите от Комплексния онкологичен център излизат на протест днес от 17 часа пред Общинския съвет. Те ще изразят своето несъгласие срещу провелия се миналата седмица конкурс за управител на специализираното здравно заведение.

Според медиците и досегашният управител на Онкодиспансера д-р Калин Калинов, конкурсът се е провел в условията на непрозрачност и груби нарушения на нормативната уредба. Те се опасяват, че изборът е бил манипулиран и ще настояват за провеждането на нов конкурс.

Медиците декларираха пълна си подкрепа за д-р Калин Калинов, който по неофициална информация е загубил борбата за поста и е класиран на втора позиция. Те заявиха категоричната си позиция, че ако д-р Калинов не запази поста си, ще подадат молби за напускане.

Публичният дебат за онкодиспансера в Пловдив е необходим, за да може новият управител да защити своята визия за бъдещето на специализираното здравно заведение. Това заяви в ефира на Дарик досегашният ръководител д-р Калин Калинов по повод избора на неговия опонент Красимир Вальов за управител на Комплексния онкологичен център в града. Междувременно д-р Вальов отказа да участва в публичния дебат, обявен от Дарик преди официалното гласуване от Общинския съвет утре (4 юни).

Според д-р Калинов, конкурсът за избор на управител на КОЦ-Пловдив е преминал в условия на непрозрачност, при липса на обективност и при нарушения на нормативната уредба.

Председателят на комисията Илиян Иванов от своя страна заяви, че конкурсът е преминал по законосъобразен начин и общият протокол е предоставен на общинските съветници и отбеляза, че няма притеснения данните от протокола да станат обществено достояние.

Управлението н д-р Калинов бе подкрепено в ефира на Дарик от общинския съветник от БСП Николай Радев и от Джамисет Джафер от ДПС. От друга страна, доц. д-р Димитър Шишков от Реформаторския блок, който е член на парламентарната здравна комисия, заяви, че за него няма незаменими ръководители и отбеляза, че независимо кой е управител, Онкодиспансерът няма да бъде закрит, нито лекарите ще бъдат уволнявани или пък пациентите непреглеждани.

Според лидера на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева, кметът Иван Тотев трябва да играе главна роля в разрешаването на проблемите, тъй като КОЦ-Пловдив е общинско здравно заведение.