Ивелин Попов:Познавам Спартак (Москва) още от детинство

Помня големи играчи като Егор Титов и Дмитрий Алейничев

Българският национал Ивелин Попов даде първото си интервю като играч на Спартак (Москва), след като по-рано днес беше оповестен трансферът му от Кубан (Краснодар). Халфът говори за новия си клуб пред официалния сайт на „червено-белите“ от Москва.
 
- Ивелин, поздравяваме ви с преминаването в Спартак!

- Благодаря! Това е голямо събитие за мен, голяма крачка напред в кариерата ми! Познавам Спартак още от детинство, тъй като се интересувах от руския футбол. Помня играчи като Егор Титов и Дмитрий Алейничев, както и други отлични футболисти. По това време Спартак постоянно играеше в Шампионската лига и беше познат в Европа. Знам, че това е най-големият клуб в Русия. За мен ще бъде голяма чест да нося червено-белия екип. Вече проведох разговор с новия генерален директор Сергей Радионов. Запознат съм с голямата му роля за клуба като футболист. Той е бивш централен нападател, който е вкарал много голове. След това е бил шеф на клубната академия. От разговора с него останах с приятни впечатления. Разбрах какви са плановете му за развитие на клуба.

- Към вас имаше постоянен интерес от страна на много клубове, но избрахме Спартак. Защо?

- Да, имаше още три-четири предложения. Когато се появи конкретен интерес от страна на „червено-белите“, аз казах на шефовете на моя клуб, че искам да играя само в Спартак. Последваха бързи и ползотворни преговори. Останах много щастлив от това. Все пак новият ми клуб е най-известният в Русия. Подкрепят го милиони привърженици!
 
- В Кубан бяхте заедно с Араз Озбилиз (в момента играч на московския клуб). Говорихте ли преди трансфера в Спартак?

- С него не към говорил преди да преминаването ми в Спартак, но в Кубан имахме добри отношения. От Краснодар знам и Юра Мовсисян. В Спартак има много добри момчета и се надявам, че ще ни се получи постигането на поставените задачи.

- Много добре говорите руски. Бързи ли научихте езика?

- Да! Вече разговарям, всичко разбирам, а и мен ме разбират. Не може да се каже, че руският и българският са много близко, но все пак бързо научих езика. Все пак принадлежим към близки славянски народи. Винаги съм считал, че щом работиш в някоя държава, трябва да знаеш и езика.
 
- Играете като атакуващ халф?
- Да, мога да играе зад нападателя, а освен отляво и отдясно. Важното е да съм полезен на отбора. Дали ще вкарам гол, ще направя асистенция или нещо друго – искам да нося максимална полза на Спартак.
 
- С какво помните мачовете си срещу Спартак?
- Помня, че на мач в Краснодар вкара два гола на Спартак. След това завършихме 3:3 и аз пак се разписах. В последните години между Кубан и Спартак се получаваха хубави, зрелищни мачове. Много ми хареса новия стадион на клуба. Атмосферата е потресаваща! Естествено, запомнил съм и феновете на Спартак, които винаги пристигаха в голям брой за мачовете в Краснодар, за да подкрепят своя отбор.
 
- Излиза, че често се огорчавали Спартак. Имате три вкарани гола...

- Да, а сега ще правя всичко възможно, за да огорчавам нашите съперници.
 
- Кога ще се присъедините към Спартак?

- В момента съм на лагер с националния отбор на България. Предстоят ни два мача – контрола с Турция в Истанбул и квалификация за Евро 2016 с Малта. След това ще започна подготовка за новия сезон със Спартак.
 
- Вече има ли яснота с какъв номер ще играете за Спартак?

 

- Да, това е номер 71. Това е много важна цифра за мен, тъй като я свързвам с много важни неща.