Кънев одобри въпросите на Плевнелиев

Техническа подробност е това как ще се осъществи задължителното гласуване, според лидера на ДСБ

Доволен съм, че въпросите съвпадат с тези, под които се подписаха българските граждани. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Той отказа да коментира предложението на държавния глава за референдум по изборната система под аргумент, че не бил запознат с темата подробно, а и снощи се прибрал от Асамблея на ЕНП.

На въпрос добре ли е удачно да се пита „за“ или „против“ задължителното гласуване, без да се знае каква ще е евентуалната бъдеща санкция при въвеждане на задължителен вот и не упражнено право на гласуване, той отговори:

„Въпрос за референдум трябва да бъде зададен точно по този начин, тъй като той търси отговора на максимален брой български граждани дали желаят гласуването в България да стане задължително, както е в малко на брой други европейски държави.

От там нататък техническите подробности за това как се осъществява задължителното гласуване са работа на законодателя“, според Радан Кънев.

По думите му техническата част не може да е част от референдума, защото самото допитване щяло да се превърне във въпросник от 20-ина въпроса. 

Освен това въпросът за референдума бил дали да е задължително гласуването, а не каква да е санкцията.