Еврофестът "Златната липа" отличи българския "Урок"

Стара Загора Лайф

04-06-2015, 15:20

Снимка:

zlatnaroza.bg

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Маргита Гошева влиза с шут през парадния вход на киното, каза шефът на журито

Българският игрален филм "Урок" на младите автори Кристина Грозева и Петър Вълчанов е безспорният победител в третото издание на фестивала за европейско кино "Златната липа", който завърши снощи в Стара Загора. Председателят на международното жури режисьорът Станимир Трифонов обясни пред 24 часа, че наградата не е реверанс заради 100-те години на българското кино, под чийто знак премина тазгодишното издание на фестивала. "Журото реши това след дискусия, не е имало нито поръчка, нито намеса отвън", бе категоричен Трифонов.

Брилянтното изпълнение на Маргита Гошева в ролята на учителката Надежда й донесе наградата за най-добра актриса. "Това е първа сериозна роля на Гошева, която влиза в киното по любимия ми начин - с шут през парадния вход", коментира Станимир Трифонов.

С две награди от Стара Загора си тръгват и създателите на сръбско-хърватския филм "Ничие дете" - на Вук Ршумович за най-добър режисьор и на детето Денис Мурич, което получава наградата за най-добра мъжка роля. Наградата на Съюза на българските филмови дейци бе присъдена на турско-германската лента "Сивас".

Специалната награда "Златна липа" за цялостен принос към българското кино бе присъдена на почетния гражданин на Стара Загора Васил Михайлов, който вече има своя звезда в Алеята на славата на кинофестивала и засади своя липичка пред сградата на Старозагорската опера, както подобава традицията на фестивала.

Председателят на журито Станимир Трифонов каза, че съвременното европейско кино е било в Стара Загора. При свободен вход зрителите за 5 дни видяха 36 различни филма, 11 от които бяха включени във конкурсната програма. "Всички те бяха обединени от идеята за борбата за живот, отличиха се с изключителна чувствителност, свой вкус и възгледи", обобщиха от международното жури.

Организаторите на фестивала, сред които и неговата създателка Магдалена Ралчева, вече се настройват на вълната на следващото, четвърто издание догодина.