Фалстарт за Народното събрания

Депутатите на два пъти не успяха да съберат кворум

В края на работната седмица народните представители не успяха да се съберат и да започнат навреме работа.

Така в 9 часа сутринта 139 депутати не дойдоха за законодателна дейност и кворумът в пленарна зала бе едва 101 народни избраници. Това принуди председателят на Народното събрание Цецка Цачева с усмивка да обяви, че няма кворум и да даде още 15 минути толеранс на колегите си, за да се съберат и да започнат работа.

При втория опит за кворум резултатът беше 110 народни представители в зала. Отново това не бе достатъчно, за да започне работата на законотворците. Председателят на НС Цецка Цачева не се отказа и реши да направи още един опит в 9.30 часа.

Една от предполагаемите причини за полупразната пленарна зала е фактът, че по принцип в петък депутатите разпитват министри, а за парламентарния контрол не им е необходим кворум.

Вчера обаче по предложение на Реформаторския блок мнозинството народни представители се съгласи да отмени парламентарния „разпит" и да посвети петъчната си работа в доразглеждане на Закона за здравното осигуряване, както и на мораториума върху износа на дървесина.

Възможно е и причина за фалстарта на днешния пленарен ден да е и недоволството на опозицията от БСП и ДПС, които не одобрят здравната реформа на министър Петър Москов.

"Депутатите на БСП са тук. Искахме да направим една проверка дали ГЕРБ вече са тръгнали за морето, дали си спят вкъщи", призна за умишленото нерегистриране на депутатите от „БСП Лява България" Мая Манолова.

И при повторния опит за събиране на кворум социалистите няма да натиснат бутона за присъствие, тъй като искат да видят дали четворната коалиция може да си събере депутатите.

„Много се разхайтиха депутатите от ГЕРБ и управляващата четворна коалиция. Работното им време започва в 9. Това беше начин да им бъде припомнено", посочи още Манолова.