Инцидентът в село Анево станал при експериментална стрелба

Един мъж загина, а четирима пострадаха тежко при взрива

Инцидентът на полигона на ВМЗ-Сопот в с. Анево е възникнал при експериментална стрелба, провеждана от частната фирма "Outguns". Боеприпасът, който е използван при стрелбата и е бил некачествен, е собственост на същата фирма. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от фирмата., съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма, посочват от министерството. Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево, за което има сключен договор с "Outguns" с всички необходими заверки, е заявил министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от пресцентъра.

Той е уточнил, че на място са новият технически директор на ВМЗ-Сопот, областният управител, кметът на Карлово и членовете на Съвета на директорите на предприятието. Лукарски е изразил надежда състоянието на пострадалите да се стабилизира. Съжалявам за загубата на близките на загиналия при инцидента, добавя министърът.

Един мъж загина, а четирима пострадаха тежко при взрива на военния полигон в селото. По данни на общината загиналият е американски гражданин. Сред пострадалите също има двама американци. Ранени са и двама български граждани, единият от които е бил преводач на чужденците.

Единият от пострадалите е с опасност за живота. Всички ранени вече са откарани в болница. Разследването е поето от Окръжната прокуратура в Пловдив.