Днес откриват паметника на цар Самуил

Мисия София

08-06-2015, 09:31

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриват паметника на цар Самуил на 8 юни

Скандал заради очите на паметника на цар Самуил

В тържествена церемония ще вземат участие Националната гвардейска част, Софийският духов оркестър и Гвардейският представителен духов оркестър

Скулптурният монумент САМУИЛ – ЦАР НА БЪЛГАРИЯ (997-1014) ще бъде открит в парковото пространство пред базиликата „Света София“, от 12:00 часа Това съобщиха от пресцентъра на Столична Община. Паметникът се издига по повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил и неговата епоха, наричана от историците "българската епопея" за независимост. Инициативата е подкрепена от изтъкнати български общественици, учени и представители на националните институции. Тя се реализира с дарение на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, и с подкрепата на Столична община.
В проведения от Фондация Българска Памет конкурс през 2014 г. са внесени 21 проектни предложения, от които 7-членно жури избира за реализация проектът на скулптура Александър Хайтов и проектантите Росен Гурков и Мария Гуркова.
В тържествена церемония ще вземат участие Националната гвардейска част, Софийският духов оркестър и Гвардейският представителен духов оркестър.
В откриването, почит и преклонение пред паметта на величвия български владетел ще отдадат - президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, министър-председателят г-н Бойко Борисов, Негово Светейшество патриарх Неофит, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.