Фантомите в избирателните списъци са 1,3 милиона

Задължителното гласуване няма да реши нито един от проблемите на политическата ни система, според проф. Михаил Константинов и говорителя на ЦИК

Фантомите в избирателните списъци са милион и триста хиляди, заяви проф. Михаил Константинов по БНТ по повод искането на президента за въвеждане на задължително гласуване. „Те са около 1 милион”, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов, но професорът го коригира, че са около 1,3 милиона. Според него, както и според Томов задължителното гласуване няма да реши нито един от проблемите на политическата ни система.

И двамата специалисти по провеждането на избори не са убедени, че референдумът ще даде реален резултат най-малкото защото, за да е валиден, са нужни гласовете на 3,5 милиона избиратели. Проф. Константинов обаче е убеден, че 20% ще отидат до урните и ще се произнесат на референдума, което ще вкара тези въпроси в Народното събрание и депутатите ще трябва да ги решат. Според него, вероятно ще се проведат и много местни референдуми.

Константинов смята още, че бюлетините за балотажите могат да започнат да се печатат още в неделя вечерта, тъй като те ще са ясни, с малки изключения, когато гласовете за конкурентите са на кантар. И той, и Томов твърдят, че на този местен вот обявяването на крайните резултати ще се забави.

И професорът, и Томов са категорични, че купеният вот никога не е решавал избори. Както и за това, че партиите не играят кой знае каква роля на местните избори, тъй като там се борят групировки, зад които застават партии.

Проф. Константинов предрече 10% на Реформаторския блок в София, което означава, че те ще вкарат между 6 и 8 общински съветници и ги посъветва да надскочат тясно партийните си интереси.