Сигнал за мъртви души в избирателните списъци е постъпил в РИК Стара Загора

От ГРАО съобщават, че информацията е невярна

Три сигнала са постъпили в РИК-Стара Загора до 29 септември, съобщи Таньо Брайков, председател на комисията.

Първият е от с. Лясково. Сигналът е за присъствие на имена на починали хора в избирателните списъци. Не е в нашите приоритети да извършваме проверки на избирателните списъци, но потърсихме общинската Дирекция „ГРАО“ и оттам ни съобщиха, че няма такова нарушение. По принцип списъците се изготвят от ГРАО и се подписват от кмета на общината или населеното място, обясни Таньо Брайков.

Вторият сигнал е от кметския наместник на казанлъшкото село Горно Изворово. Той е за присъствие на роднини в секционната избирателна комисия. След проверка се е оказало, че въпросните роднини са братовчеди, а законът позволява това.

Третият сигнал е от Казанлък, където 11 души са се оплакали, че не присъстват в избирателните списъци. Проверката на този сигнал също не е в нашите прерогативи. Най-вероятно в случая става въпрос за лица, чиито къщи са съборени, а те не са извадили нови лични карти с новите си адреси. Секционната избирателна комисия трябва да реши в деня на изборите дали да ги присъедини към списъците с избирателите, коментираха от РИК.