Може да има криза с водните спасители пред юли

Туризъм

08-06-2015, 10:22

Снимка:

снимка, darik

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безплатни чадъри и шезлонги на бургаския плаж от днес

Тази година концесионерите дават по-високи заплати за да осигурят безопасността на плажа

Повечето ивици по Южното Черноморие вече откриха плажния сезон с необходим брой спасители за дежруства. На този етап патрулиращите са по двойки и стопанисваните зони са обезпечени. 

Около 1500 трябва да бъдат плажните гардове по Южното Чрноморие в разгара на сезона.

В Слънчев бряг от началото на юни на пост са 55 професионалисти, като в разгара на сезона през юли и август техният брой ще бъде 140. Те ще патрулират от 54 охраняеми поста.

В Бургас на централния плаж, стопанисван от общината, през този месец са разположени пет кули с 10 водни спасители и един ръководител. От юли за безопасността на летовниците ще бъдат ангажирани още 15 души. Допълнително са осигурени медицинско лице и апаратура за оказване на помощ при инциденти.

Според експертът по водно спасяване към БЧК - Бургас, Васил Загорчев, на този етап не се очертава криза за кадри. Причината, е че активният сезон все още не е започнал. Има реална опасност обаче в разгара на лятото в средата на юли и август да се окаже, че има глад за водни спасители.

Тази година концесионерите на ивици дават по-големи заплати на морските гардове за да моат да се обезпечат плажовете с достатъчно професионалисти. Но традиционно много от обучените получават далеч по-добри оферти за работа в чужбина.