Виртуална разходка из Софийския районен съд

Мисия София

08-06-2015, 13:52

Снимка:

Софийски районен съд

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софийският районен съд остава без сграда?

Правим си виртуална самоличност, за да ползваме е-услуги

Той ще става първият напълно виртуализиран съд в света

В сряда Софийският районен съд ще стане първият в света напълно виртуализиран съд. Председателят на СРС бе поканен лично от Висшия съдебен съвет да представи проекта публично, съобщиха от пресцентъра на съда.

Всеки потребител ще може безплатно и виртуално да посети от всяка точка на света съдебните зали, деловодства, регистратури, зали за медиация, читални за дела, архив и др.

Това ще подобри ориентацията на посетителите при физическото им посещение в сградата, уточняват от съда. Ще се осигури и достъп до информацията за текущи дела, справки по дела, обявления и др. услуги.

В следващ етап от развитието на проекта се предвижда подаване на заявки за издаване на документи онлайн, както и излъчване в реално време на публични съдебни дела директно от съдебните зали.

Решението на СРС да интегрира в дейността си подобен иновативен продукт е изцяло в унисон с европейските тенденции в сферата на развитие на електронна съдебна система и електронно правителство. Продуктът би намерил широка приложимост във всички органи на съдебната власт, като ще позволи представянето им в обществото по нов, модерен и напълно кореспондиращ с напредналите технологии начин и ще доведе до спестяване на време за получаване на необходимата информация.

Прогнозната стойност на целия проект възлиза на около 40 000 лева. Виртуалната „разходка” в СРС ще бъде демонстрирана на членовете на ВСС в сряда от 13:00 часа, по време на заседанието на съвета. Всеки, който иска предварително да разгледа сградата на СРС може да направи това ТУК.