Властта излива милиони в бездействащи младежи

Трети сме в Европа по брой млади, които нито работят, нито учат

България е на трето място в Европейския съюз по брой младежи, които нито работят, нито учат, т. е. не се занимават с нищо. Страната ни заема това място с показателя, че 24 на сто от младите хора у нас на възраст от 15 до 29 години през изминалата 2014 г. не са се нито образовали, нито пък работят. С по-високи такива данни са единствено Гърция и Италия - съответно с близо 27 и 26,2 на сто. 

Тези данни бяха поставени като основа за разговор на Национална кръгла маса за справяне на проблемите с младежката безработица, чийто домакин беше Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

„Не е логично на фона на всички милиони, които отпускаме за младите хора, България да влиза в категорията на страните с най-много младежи, които не учат и не работят", заяви заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов.

Единственото решение на проблемите с младежката безработица според него е всички отговорни институции да бъдат заедно на терен. Зам.-министър Каменов подчерта още, че няма как държавата да иска да работи само с елитните училища например или само в големите градове и столицата. „Мерките трябва да са за всички", заключи зам.-министърът на младежта и спорта.

Основен фокус върху образованието в темата за младежката безработица постави и зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. "Това, което се случва, има своята основа вчера. Защо вчера нещата не са се случили и защо днес има младежи без работа и без образование", поиска да разбере зам.-министър Кастрева.

Тя изтъкна още, че голяма част от решенията на проблемите за българските младежи се намират в новия Закон за училищнотото и предучилищното образование, с който народните представители се занимават вече месеци.

Като най-голямо предизвикателство за държавата от МТСП посочиха именно младите хора, които нито работят, нито учат.

Именно заради това представителите на държавата се обединиха около извода, че само с общи усилия могат да намалят стряскащата цифра на 24% от младите хора у нас, които не работят и не учат.