Преложение: да затворим границите за бежанци

Има западно-балкански батальон, който цели да подпомага Ислямска държава, алармира Ангел Джамбазки

Ако няма европейска солидарност, да си затворим границата за нелегални имигранти. Това предлага българският евродепутат от групата на консерваторите и на реформаторите Ангел Джамбазки. На среща по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург Джамбазки остро възрази срещу плана на Европейската програма за миграция.

Припомняме, че от Европейската комисия се предлага схема за релокация на 40 хиляди нелегални имигранти от Италия и Гърция по квоти, като за България предвидената бройка е да приемем 343 бежанци от Италия и 229 от Гърция. Официалната позиция на страната ни ще е да иска по-малки квоти.

За изминалата 2014 г. страната ни е дала 2,5 пъти повече бежански статути в сравнение с Гърция и Италия, направи паралел евродепутатът. Той изтъкна необходимостта от това планът да се преразгледа, тъй като страната ни не трябва да е задължена да приема повече мигранти, а те трябва да бъдат настанявани в държави с по-висок стандарт на живот.

Не сме призвани да спасим Северна Африка, имаме най-ниски стойности на брутен вътрешен продукт на глава от населението, демографски, здравни проблеми, които не можем да си решим, подчерта Джамбазки.

Оказа се, че той има и собствена визия за решение на проблема - военна операция на територията на Северна Африка. Тези, които дълги години ползваха облагите на Либия например, трябва да понесат и тази отговорност и да проведат операцията. Разбира се, няма да го направят, но този процес няма как да се прекрати от сам, аргументира се евродепутатът.

Той обърна сериозно внимание на факта, че бежанският поток към най-стария континент тепърва ще расте, защото военните действия на Ислямска държава не спират. Тази война ще се води дълги години, а от там идва и засиленият миграционен натиск. Там вече няма държави, няма с кого да седнеш да преговаряш, очерта проблема Джамбазки.

Като член на подкомисията по сигурност и отбрана, евродепутатът заговори и за западно-балкански батальон, който цели да подпомага Ислямска държава, като този проблем бил особено сериозен в Черна гора. По думите му, засега на територията на България се извършват само логистични действия в подкрепа на терористите.

Турция подпомага ислямистите с изкупуване на петрол, който се добива в завзетите от Ислямска държава територии. През Турция се извършва контрабанда на предмети с огромна културно-историческа стойност, които идват от храмовете, които джихадистите унищожават, обяви Джамбазки.По думите му, има и свободен достъп до военно-полеви болници в Турция за войниците на крайните ислямисти. Връзката между ИД и Турция е изключително тясна. Може да се каже, че това е външнополитически инструмент на Ердоган, изтъкна евродепутатът.

Той предположи, че в четвъртък ще гласува „въздържал се" що се отнася до доклада на външната комисия към ЕП, който разглежда сигурността в териториите около Черно море и е тясно свързан с отношенията ЕС-Русия и Русия-Украйна.

Докладът не разглежда в никаква степен отношенията между Русия и Турция. Доскоро Турция беше приемана като стълб на НАТО, това вече далеч не е така. Бъдещото развитие на тези отношения, ситуацията, която би могло да се случи при ново искане за създаване на държава Кюрдистан, трябва да се изследват, смята Джамбазки.

За него ЕС не се поставя в положение на страна по водене на политика спрямо Русия, а на страна, следваща политиката на Вашингтон по въпроса.

Той коментира и „черният списък" на Кремъл с десетки високопоставени лица на европейско ниво, като го определи за „отговора на Русия". При тях ултиматуми, списъци, исторически водят до сплотяване около фигурата, която води руснаците. Това води до загуби и за руската, и за европейската икономика, плаща се финансова цена за политически решения, обясни Джамбазки, като направи прогноза, че се очаква удължаване на санкциите и нови такива.