Убийството в Борисовата градина не е планирано

Най-вероятно извършителят е на същата възраст, според психола Росен Йорданов

Убийството на 16-годишното момче в Борисовата градина, не е планирано престъпление. Най-вероятно извършителят е на същата възраст. Това коментира пред Радио „Фокус“ психологът Росен Йорданов, бивш зам.-директор на Института по психология към МВР. 

Според него данните, които МВР е изнесло по случая, могат да повлияят на разследването и не бива да се спекулира с темата. Генералният проблем на обществото е в толерирането на агресивното поведение към разликите, каза още Йорданов. „Ако едно общество научи своите деца и им показва, че разликите в статус, възраст, етнос, не са нещо лошо, то тогава те могат да станат обединител. По този начин дори и децата, които са по-импулсивни, ще се научат да се държат както трябва. Генералният проблем на нашето общество е, че то толерира агресивното отношение към разликите и много от родителите се държат като деца“, каза още Росен Йорданов. 

Според него институциите и обществото са еднакво ангажирани с проблема, свързан с насилието и агресията на младите. Медиите също носят своята отговорност и трябва да възпитават толерантност, каза още Йорданов. Важно е училището освен образователна функция да има и възпитаваща роля, за да се спре насилието в училището. Родителите са най-важният фактор във възпитанието, но те трябва да бъдат подкрепени от учителите и институциите, категоричен е психологът.