Домът на писателите готов до есента /снимки/

Мисия Бургас

10-06-2015, 10:44

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Имало в Бургас ..." по стиховете на Христо Фотев

"Христо Фотев" ще приюти арт общността на Бургас

Община Бургас приключи с първоначалните укрепителни дейности по старата сграда на площад "Баба Ганка", която наесен ще се превърне в нов Дом на писателите, какъвто в града няма. Конструктивните елементи са заздравени, покривното пространство е препостроено, оформено е вътрешното разпределение на помещенията.
Едновременно с напредването на ремонта, бургаските писатели се вслушаха в призива на кмета Димитър Николов и учредиха свое ново обединение, което включва творци от различни сдружения, но без да губят своята самостоятелност. Именно то ще стопанисва литературния дом и ще има отговорността да го превърне в едно наистина продуктивно арт пространство.

Мащабното преустройство на старата сграда е съгласувано и одобрено от Министерство на културата. Бургаският Дом на писателите ще носи името на Христо Фотев. В него ще има музейна част със снимки, вещи и материали, свързани с живота на легендарния поет. Предвидени са още представителна зала за събития и кафе-клуб. Планировката на дворното пространство е артистична, комбинирана с много зеленина. Идеята е клубът да се превърне в едно вдъхновяващо място за четящи и пишещи хора от всяка възраст.