Медицинският екип, изоставил родилка на пътя, ще бъде наказан

Общество

12-06-2015, 17:55

Снимка:

Августина Самарджиева

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Родилница" иска Москов да отрече практиката "скачане по корема"

На фелдшера и медицинската сестра отправят предупреждение за уволнение

Eкипът на "Спешна помощ", който остави на пътя край Симеоновград в сряда 30-годишна раждаща жена, ще бъде наказан, съобщи началникът на Областния Център за спешна медицинска помощ в Хасково д-р Петя Радева, цитирана от "Дарик".

"На фелдшера, който е водещ екипа, и на дежурната медицинска сестра ще бъде наложено предупреждение за уволнение", каза д-р Радева.

Припомняме, че около 7 ч. сутринта в сряда 30-годишната бъдеща майка Анастасия Ангелова е качена в линейка на центъра за спешна помощ в Симеоновград, за да бъде транспортирана до АГ-отделението в Хасково. Родилката е с контракции, 8-сантиметрово разкритие и високо кръвно налягане. Придружава я съпругът й.

На около 5 км след изхода на града обаче екипът в линейката получава сигнал за тежка катастрофа и мъж с опасност за живота. Тогава фелдшерът Митко Костов нарежда на раждащата жена и съпруга й да слязат от линейката и да си потърсят такси или друг транспорт.

Д-р Радева сподели, че днес фелдшерът е поднесъл извиненията си на родилката, която вече се радва на новородения си син Ангел-Михаил. Момченцето е дълго чакана рожба за семейството, след като майката е преживяла две загуби.

"Все още тече проверката. Длъжностните лица от дежурния екип ще бъдат наказани. Грешката на фелдшера Митко Костов е, че не е извикал друг екип, който да поеме родилката или ранения в катастрофата. Ситуацията е повод да засилим контрола и всички вътрешни правила, които трябва да спазваме при осъществяване на нашата дейност. Това е повод да направим една равносметка", каза още началникът на Областния спешен център.

На въпрос достатъчна ли е една линейка за Община Симеоновград, Петя Радева обясни, че общо областният спешен център разполага с 13 екипа, един от които отговаря за Община Симеоновград.

По думите й, така било предвидено в стандартите, а и честотата на спешните събития не може да бъде предвидена от никого.

По-рано днес министър Петър Москов се извини за случилото се във Фейсбук.