Роден мед влиза в закуските на учениците

Министър Танева дискутира с пчелари в Бургас проблемите в бранша

Българският мед ще бъде включен в схемите "Училищен плод" и "Мляко в училище". Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща-дискусия "Предизвикателствата и перспективите пред пчеларството" в Бургас. Тя подчерта, че Министерство на земеделието и храните дава предимство на българските производители на регионален принцип да доставят храни в детските градини и училищата. "Надявам се, че именно чрез тези мерки децата ще се възпитат с вкуса на българските традиционни продукти", каза още министър Танева.

По време на дискусията тя припомни, че за първи път от тази година пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по Схемата за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в следствие на природни бедствия. "По тази помощ вече са изплатени 185 667 лв. за компенсиране на загуби на унищожени 933 пчелни семейства вследствие на природни бедствия през 2014 г., а допълнително под формата на де минимис са изплатени 82 400 лв. на пчелари с унищожени пчелни семейства от падналите обилни снегове през мaрт 2015г.", подчерта министърът на земеделието и храните.

Десислава Танева допълни, че средствата осигурени за сектор "Пчелартсво" през 2015 г. по държавна помощ де минимис за подкрепа на пчеларите за справяне с последствията от нестабилните климатични условия, са в размер на 3,5 млн. лв., което е два пъти повече спрямо отпуснатите през 2014 година. Министърът поздрави присъстващите на дискусията пчелари, като уточни, че производителите на мед в Бургаския регион се отличават с много висока организираност помежду си.

По време на посещението си в Бургас, министър Десислава Танева присъства и на официалното откриване на Европейския информационен център на заместник-председателя на Групата на ЕНП Мария Габриел.