Семейство с три деца напуска София, за да се занимава с пчеларство

Предстои Медената им къща да стане туристически обект

Над 160 пчелни семейства отглеждат в уникалната си Медена къща в добричкото село Прилеп две поколения на фамилия Михови. Тежката работа по подсигуряване и обгрижване на петте пчелина, разположени в три региона - Батовски, край Балчик и Добрич - се пада на мъжете - по-възрастният пчелар Димитър и зет му Петър Писков. А за вкусните медени продукти се грижат майка и дъщеря - Недялка и Полина. И ако за първото поколение Михови работата с пчелите започва през 93-та, за по-младото семейство то става основна дейност преди 2 години. Тогава Полина и Петър оставят София зад гърба си и сменят професиите си на строителен инженер и треньор по ски с пчеларството.

Направихме го по две основни причини, разказва Полина. Имаме три деца - Ния, Тея и Борис. Когато се роди най-малкият, със съпруга ми решихме, че искаме да ги отглеждаме в здрава и спокойна среда. Отделно, родителите ми натрупаха много знания през тези 20 години и за мен беше важно да продължим това, което те са започнали. Мисля, че приемствеността в живота е важна и съм изключително благодарна на съпруга си, че ме подкрепи". Полина е убедена, че само въпрос на време е трите им деца да надградят това, което те ще постигнат. Малкият Борис, който е само на 2, 5 години и все още не може да изговаря добре думите, вече разказва на всички гости на Медената къща, че е "челар".

 

Два буса с общо 40 посетители разгледаха демонстрационните кошери на семейството тази неделя. То ги посрещна с топла питка и пресен мед. Недялка Михова показа на децата как се омайват пчелите с пушек, за да не жилят. След това отвори един от кошерите и извади пчелни пити и пчелен прашец. А най-малките гости научиха, че ако загинат пчелите, на хората им остават броени години живот на земята.

 В Деня на отворените врати в Медената къща гостите опитаха вълшебните медени вафлички и медени пити, които прави семейството. А организаторите от Фермерски Пазар Варна пък гостиха посетителите със сандвичи, приготвени с продукти от

фермерския пазар. Именно чрез фермерските пазари в Добрич и Варна семейство Михови  споделя продуктите си с хората, които вярват, че медът в екологичните български райони е истински дар за здраве.

 Не съжаляваме, че напуснахме София, а пчеларството е нашият избор да живеем в екологичен район и да учим децата си на труд и зачитане на природата, обобщава Полина. Въпреки че не разчитат на Държавата, тя е категорична, че бъдещето на семейството й е свързано с разработване на Медена къща като туристически обект, а отглеждането на още повече пчели - като принос към чистотата на света, в който живеем.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен