За националите няма да е достатъчно да бият Норвегия

Трябва да разчитаме на благословията на Хърватия и Италия

Бихме измъчено Малта с 1:0 и пак започнахме да си правим "сметки без кръчмар". Да, ако България победи Норвегия на 3 септември ще задмине викингите с една точка. Ние ще имаме 11, а те остават с 10.


Но след това и двата национални отбора имаме по още три мача. И още на 6 септември ние гостуваме на Италия,а норвежците приемат Хърватия. Едва ли италианците ще бъдат пак толкова безлични колкото бяха в София. Може и да загубим само с 0:1,но пак ще си бъде загуба. А Норвегия у дома може да направи реми. Да приемем нещата както биха ни се искали, и те също да загубят. Точките остават една за нас.


После обаче Норвегия със сигурност ще бие Малта и условно ще направи 13 точки. А ние дори и да вземем реми от Хърватия ще имаме 12 точки.


И остава последния кръг. В който
нормално би трябвало да бием на стадион "Васил Левски" Азербайджан. И тогава вече може да разчитаме на класиране на бараж с 15 точки. Защото пречката може да дойде само ако
Италия загуби у дома от Норвегия. Дотогова обаче нищо не се знае.

Ако Италия няма за какво да играе, може и да загуби от Норвегия. Стане ли това, Норвегия ще има 16 точки, а ние оставаме с 15. Но да приемем,че Италия ще играе за своята чест и ще бие или ще завърши наравно и тогава ние отиваме на бараж.

В директната среща с Норвегия в София ние задължително трябва да бием поне с 1:0 или 2:0 или с два гола разлика. Защото при равен брой точки ще се гледат директните двубои между двата отбора. В Осло загубихме с 1:2. Ако Норвегия загуби в София с 2:3 те ще са печеливши в директните двубои с повече голове на чужд терен.

Говорим за този бараж все едно, че ще се класираме за европейското първенство. А не е така. Трябва да изиграем още два мача. При това срещу съперници,които могат да бъдат от Холандия или Чехия до Швеция,Босна и Херцеговина и Украйна.


Така,че евентуалната ни победа на 3 септември срещу Норвегия все още няма да е свършила работа. Първо евентуалния успех срещу викингите трябва да бъде, както вече казахме, или с резултат 1:0, или с два гола разлика.

Оттам нататък трябва да разчитаме и на благословията на Хърватия и Италия. Съответно в мачовете срещу нас. И да играят за нас срещу Норвегия.

А при евентуален бараж ни чакат два тежки мача с евентуални сериозни съперници като Холандия, Чехия или Швеция.

Така, че нека засега се порадваме на успеха срещу Малта, който ни дава някакви надежди да извървим трудния път до еврофиналите.

Ето програмата на България и Норвегия в следващите четири кръга от нашата група.

3 септември България - Норвегия

6 септември Италия - България
Норвегия - Хърватия

10 октомври Хърватия - България
Норвегия - Малта

13 октомври България - Азербайджан
Италия - Норвегия