Божидар Димитров обвини политиците за случващото се в гетата

Днес в България има 400 хиляди бедни и те ще останат толкова, дори и икономиката ни да започне да расте с турски или китайски темпове, добави още професорът

Отговорността на политиците за случващото се в циганските квартали е много голяма, заяви историкът проф. Божидар Димитров за "Фокус".

„Наследените от комунизма гета, сравнително малки, бързо набъбнаха с придвижване на големи групи от това население към градове, където има възможности не само за работа, но и за грабежи. Политици обаче се оттеглиха от тези български територии и ги предоставиха в ръцете на десетките изникнали като гъби неправителствени фондации те да се справят с проблемите, които възникват”, коментира проф. Димитров.

„Тези фондации, съставени главно от хора от това население, им внушаваха, че те имат права, „забравяйки” да им кажат, че имат и задължения като редовни граждани на една европейска държава”, обясни проф. Димитров.

„Затова тези хора се ползват много щедро от правата си, знаейки, че ще получат и закрила, и защита при евентуални пропуски при изпълнението на задълженията си”, добави той.

По думите му по този начин стотици милиони левове са потънали в тази бездънна яма, наречена цигански гета без резултат. „Днес в България има 400 хиляди бедни и те ще останат толкова, дори и икономиката ни да започне да расте с турски или китайски темпове. Всичко това е по една проста причина – ще имаме недостиг на работна ръка и същевременно 400 хиляди безработни, които произхождат главно от средите на това население и никога няма да си намерят работа, просто защото не умеят да четат и да пишат на конституционният език на държавата, а и на никакъв друг език. От там нататък те просто са осъдени да грабят и да крадат във все по-големи и по- големи мащаби”, заяви проф. Димитров.

„Главната причина за това е оттеглянето на българската държава – тя доброволно отдаде части от територията си, макар и не големи, в ръцете на неправителствени организации. Затова държавата трябва да се върне в тях, както призовават и от ГЕРБ, и от Патриотичния фронт, и Реформаторския блок”, допълни той.