Премиерът призовава да не си играем с етническия огън

Еврокомисар Корина Крецу оповести одобрението на ЕК за програмите "Регионално развитие" и "Околна среда" за периода 2014-2020 г.

Премиерът Бойко Борисов призова да бъдем внимателни с етническите конфликти.

"Да бъдат по-внимателни всички, когато си играят с огъня, защото трябва да се пазим нашето чердже да не се запали", заяви той на брифинг след среща с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу.

Макар че фокусът на разговорите между двамата са били предишният и настоящият програмен период и парите, които страната ни ще получи от Европа, премиерът обърна поглед към напрежението между българи и роми в столичния квартал "Орландовци".

"Лесно става запалването, трудно се гаси", допълни той и обясни, че го казва с опита на пожарникар.

"Много лесно се говори и се предизвиква етнически конфликт винаги, предупреждавам за него", добави министър-председателят. Той заяви, че ще се ограничи до тук с призива - "дано да са го разбрали тези, които си играят с огъня".

И самият еврокомисар Корина Крецу коментира конфликта в "Орландовци" като посочи, че ЕС иска спокойствие и стабилност в региона.

Междувременно Крецу съобщи още, че ЕК е одобрила ОП "Регионално развитие" и ОП "Околна среда" 2014-2020 г."Днес приехме тези програми. Започва процеса на изпълнение", разкри еврокомисарят Крецу.

Напрежението в кв. "Орландовци" избухна след инцидент събота вечерта, когато възникна сбиване между две групи младежи от квартала. По случая е образувано досъдебно производство за хулигански прояви. До настоящия момент на двама от задържаните са наложени мерки за неотклонение "задържане за 72 часа", един е с полицейска мярка за срок до 24 часа.

Четвърти участник беше задържан вчера, в хода на полицейска операция на територията на квартала за издирването на хора, съпричастни както към инцидента в събота, така и към снощния. Очаква се мерките им за неотклонение да бъдат разгледани на съдебно заседание.