Граждани: Не нова визия, а ред и чистота трябат на Борисовата градина

Според "Зелените" конкурсът за устройствена концепция на парка трябва да бъде прекратен

Журито, което ще оценява седемте проекта в конкурса за устройствена концепция на Борисовата градина, вече стартира работа, съобщи БНР. За негов председател беше избран ландшафтен архитект Пенчо Добрев от Камарата на архитектите в България.

Предстои участниците да защитят проектите си пред журито на следващите три заседания. Победителят трябва да стане ясен до 30-и юли.

Граждански организации се надяват на обществено обсъждане, но засега единствено са приети становищата им по проектите. Според хората, които ежедневно се разхождат в Борисовата градина, не е нужна нова визия, а ред и чистота.

Петко Цветков от партия "Зелените" каза пред БНР, че конкурсът трябва да бъде прекратен:
"Липсват ясни критерии за запазване и поддържане на парка именно като паркова площ. Всичко се оставя в ръцете на архитектите, които биха могли да предложат и застрояване. В документацията липсва ясна гаранция или изискването да не се предвижда по-нататъшно застрояване на Борисовата градина. Липсва и критерий в оценката за съобразяване с Наредбата за поддържане на зелената система на София."

Петко Цветков подчерта, че разчитат на активното гражданско общество да не се стигне до застрояване в Борисовата градина, но не виждат  отговорността на Общината за превантивни действия в тази посока.

Главният архитект на София Петър Диков посочи, че три години е отнело установяването на собствеността и статута на отделните части на Борисовата градина:

"Това, което провеждаме като конкурс, не е избор на проект, това е избор на екип, който ще трябва да разработи върху неговата идея, с всички забележки, които ще каже журито и мненията, които се събраха от гражданите. Това е проект, който ще трябва да мине по цялата демократично процедура на обществени обсъждания, на събиране на мнения на граждани и професионалисти, на разглеждане в Общински съвет със съответните корекции. Да бъде утвърден и да може последващите действия на Общината да бъдат в посока на реализацията на идеите, за които настояват и повечето граждани- осветление, добра поддръжка на настилките, чешмички, пейки, да се осигури невъзможност за масово навлизане на автомобили в Борисовата градина."

Според арх. Диков Борисовата градина трябва да бъде опазена и развита като главен градски парк на столицата.