Министър Василева оглежда замърсената от разлива зона

Животът

18-06-2015, 09:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разливът край рафинерията е локализиран

Глобата, която ще бъде наложена на причинителя ще е десетки хиляди лева

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Бургас ще посетят в 9 часа мястото на бензиновия разлив, причинен от „Лукойл Нефтохим“.
Късно снощи министър Василева отиде в замърсената с бензин зона, за да се запознае на място с работата на аварийните екипи. За справяне с инцидента е впрегнат целият експертен ресурс на РИОСВ – Бургас. Там са представители на общинските власти, екипи от рафинерията, ВиК и пожарната.
Цяла нощ от мястото на инцидента бяха изпомпвани замърсени води. Очаква се тази сутрин повече яснота за обхвата на разлива и размера на щетите. Заплаха за населението няма. Не са установени превишения на нормите във въздуха на близките населени места. В кв. Долно езерово и село Братово ще бъдат разположени мобилни станции за измерване на въздуха. Взети са проби от водата река Чакърлийка, езерото Вая и прилежащата му влажна зона, правят се замервания на въздуха и на почвите в района, за да се установи степента на замърсяване.
Резултатите ще бъдат обявени незабавно щом пробите бъдат изследвани. Глобата, която ще бъде наложена на причинителя на замърсяването, ще бъде изчислена на база обхвата и щетите. Тя ще е в рамките на десетки хиляди лева.