Екоминистърът: Има заграждения, заради риск в буферната зона на езерото Вая

Разливът на бензин няма да причини взрив или пожар, взети са всички мерки, обяви Василева

Най-притеснителното от големия разлив на бензин в района на река Чакърлийска е засягането на буферната зона на езерото Вая, каза министърът на Околната среда и водите, Ивелина Василева. Заедно с кмета на Бургас Димитър Николов тя направи оглед на засегнатата зона, където снощи след пробив на продуктопровод беше разлят близо 40 тона бензин.

По думите й, количеството, което е попаднало в зоната на реката е съществено, но районът е ограничен. За да се избегне сериозен риск за Вая са предприети спешни действия от страна на аварийните екипи, чрез поставяне на бонови заграждения. 

„Съгласно информацията, която имаме и становището на експертите от пожарната няма опасност за взрив или от възникване на пожар. Всички мерки за взети”, заяви Василева. Започва изсмукването на бензина, който е попаднал в зоната. Това се извършва от 6 машини. Тя добави, че са взети всички необходими проби. До момента във вътрешната част на езерото не е установено замърсяване.

„Освен това сме разпоредили на оператора „Лукойл”, да имат грижата за това да отнемат от повърхността”, каза тя. Василева обясни, че засегната част е в най-западната. "Надяваме се, че дъждът, валял снощи не е допринесъл за разширяването на разлива. Днес отново ще бъдат взети проби. Екипите остават на място”, заяви министър Василева.