Николай Василев:Търпението е в основата на работата с подрастващите

Василев ще работи с подрастващи втора година

Бившият ни национал и капитан на представителния ни тим в близкото минало Николай Василев, който в последствие бе и част от щаба на мъжкия национален отбор на България ще бъде главен треньор на националния камп по волейбол Asics Summer 2015, който се организира от СК Ахил, с подкрепата на БФВ и Asics, и чийто медиен партньор е специализираният волейболен сайт BGvolleyball.com.

 

Волейболният лагер събира подрастващи спортисти, както и начинаещи в този спорт деца от 10 до 18-годишна възраст, като те ще бъдат обособени в различни групи според възможностите им. Кампът ще се проведе във Велико Търново от 18 до 25 юли 2015, а участниците ще имат занимания в залата на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“.

 

Николай Василев ще предава опита си на подрастващите за втора поредна година, след като дебютира в тази дейност през миналото лято, в първото издание на кампа, който се проведе на Пампорово. Организаторите харесаха работата му, като отново му се довериха за второто издание на спортния лагер. Намираме треньорът след поредната му визита във Велико Търново, където инспектира как върви организацията, а ето какво разказа той за BGvolleyball.com за един такъв лагер от национален мащаб:

- За втора поредна година ще бъдеш треньор в националния камп на Asics Summer, доволен ли си от този факт?

- Ако кажа че съм недоволен, няма да е вярно. Това говори, че съм си свършил работата  и хората са доволни от това, което съм показал. Тук правя препратка с моята спортна кариера, като минимума, където се задържах е две години в един отбор, задържах се три, пет години на едно място. Така че това е един атестат. Оставането на едно място и продължаването на една започната работа е показател, че те са доволни от теб и ти си си свършил работата.

 

- Както е известно с деца се работи трудно. Защо се навиваш да работиш с подрастващи?

- С деца наистина е трудно. Но първо, децата възприемат много по-бързо това, което им се казва. И по-лесно могат да го трансформират. За разлика от едни големи хора, които вече имат изградени навици и не всеки път може да се влияе по някакъв начин. И второ – при децата можеш да видиш по-бързо някакъв резултат. В този ред на мисли още на втория ден на миналогодишния лагер участниците усетиха разликата и се виждаше един пламък в очите им и желание за напредък. Да правят това, което им се казва, защото виждат реалния резултат.

 

- Доколко търпението е в основата на работата с подрастващите?

- Определено това е водещото.Защото, живеем в много динамично време, дразнителите са страшно много за младите хора, които искат всичко и сега да се случва на момента. Затова, търпението и намирането на подход към тях и начинът за убеждение, които тяхната глава да възприеме, са много важни неща в този процес.

 
- Доскоро във волейбола у нас нямаше национални кампове. Това е едва второто издание на Asics Summer. Какво е да се организира такъв лагер?

- Определено не е лесно. Но колегите, с които работя, както и главният организатор Митко Дудулов вкарват страшно много желание и енергия за осъществяването на този проект. Борят се с доста трудности. Но все пак успяват. Първото издание през 2014 година беше успешно, сега се полагат още по-големи усилия, за още по-добра организация. Тези лагери имат голяма перспектива у нас. Като изключим сезона с първенствата по волейбол, спортуващите няма какво да правят. Има един период, в който децата, които се занимават с волейбол, няма къде да отидат, за да се усъвършенстват. Затова тези кампове са само от полза на децата.

 

- Достатъчно ли е обаче една седмица за такъв камп?

- Не, не е достатъчно. Но това е един частен проект, който се самофинансира. Разбирате, че всичко опира до пари и средства. Ако кампът, например, е стратегия на Българска федерация волейбол, с която да развива децата и да популяризира волейбола, тогава могат да се правят лагери по-продължително време. В крайна сметка, като цяло и това време е достатъчно. Тези деца спортуват и имат някаква основа. Ние се опитваме да им дадем един по-друг прочит и виждане от позициите на опита, който имаме. Да им покажеш нещо по-различно. И вече те сами да преценят кое е полезно за тях и кое могат да добавят към развитието си. Да трупат някакви тънкости изобщо да се наблегне на малко по-различни неща.

 

- С оглед на миналогодишният ти опит в първия камп кое е основното нещо за един такъв лагер?

- Най-основното според мен са ясните правила. Редът и дисциплината водят към прогрес. Когато тези правила се изпълняват, тогава ти се усъвършенстваш и вървиш напред, тогава печелиш. Хубаво е тези млади момчета и момичета да осъзнаят това. В никакъв случай не казвам, че при нас нещата са като казарма! Не. Ние просто се стремим човек да знае кога, какво и как да прави. Когато работим да сме концентрирани. Когато имаме свободно време – да  се забавляваме, всеки е свободен да прави каквото си иска. Режимът трябва да се спазва. Защото това не е наша приумица. Това са стъпките, през които се минава за професионалния спорт.

 

- Има ли интерес от страна на децата към кампа?

- Има. Даже миналата година в дебютното издание останах изненадан от посещаемостта. Имаше деца от центрове, които на първо четене не са известни, като Велико Търново например и от утвърдени школи като Виктория Волей (Пловдив), Пирин (Разлог) и Добруджа 07 (Добрич). Дори от школа като ЦСКА имахме деца. Това е много радващо. Просто се получава така, че хора, които могат да си го позволят и родителите могат да платят, децата веднага се включват. Те искат нещо друго, да видят и да усетят различното и да се възползват от това. Смятам, че си заслужава!

 

- Какво ще включва програмата на кампа?

- Искаме да ги обогатим. Освен тренировки и занимания да има и други неща, свързани с волейбола. Имаме идеи за лекции, да им разкажем някои неща от история на волейбола, играчи, които са допринесли за големите успехи.