Премиерът откри новата сграда на ИАРА в Бургас

С усилията на Борисов "Ченгене скеле" е одобрено като допустим бенефициент по новата Програма за рибарство

Премиерът Бойко Борисов, заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева откри новото Централно управление на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) в Бургас.

В днешния дъждовен четвъртък премиерът Борисов пожела успех на експертите от ИАРА на новите им работни места и да им върви по вода. Стана ясно, че с негово съдействие рибарското селище "Ченгене скеле" вече е одобрено като допустим бенефициент по новата Програма за морско дело и рибарство 2014-2020. Това развързва ръцете на Община Бургас да осигури европейски средства за неговата модернизация.

Преместихме седалището на агенцията от София в Бургас, защото в област Бургас са регистрирани най-много пристанища, както и над 50 % от общия брой риболовни кораби за страната, заяви Борисов и публикува снимки от откриването на новото управление във фейсбук.

По-голяма част от рибопреработвателните предприятия също са в Бургаска област. С преместването на ИАРА в морския град ще се подобри съвместния контрол и с Гранична полиция върху риболовните дейности и ще се улесни комуникацията на администрацията с риболовците и с научните организации, извършващи изследванията на рибните популации в Черно море. Освен това преместването е част и от изпълнението на Стратегията за децентрализация 2006-2015 г. за предоставяне на по-качествени услуги на гражданите, каза още той.

На събитието присъстваха и министрите на околната среда и водите Ивелина Василева и на транспорта Ивайло Московски, кметът на Бургас Димитър Николов и народни представители от региона.

Министър Десислава Танева също пожела успех на ИАРА и обяви, че още днес започва разяснителна кампания в Бургас, която да запознае рибарите с всички възможности за кандидатстване по новата европейска програма за морско дело и рибарство.