Причината за разлива на гориво край Долно Езерово е кражба

Днес от РИОСВ връчиха акт за нарушение на "Лукойл". Той е в размер на 100 000 лв.

Пробив на тръбопровода за монтиране на нелегален кран за кражба на гориво е причинил разлива на близо 40 тона бензин край Бургас, съобщиха от пресслужбата на „Лукойл-Нефтохим”.

Това е станало ясно при разкриването на тръбопровода в този участък – между село Братово и квартал Долно Езерово. В момента се провеждат оперативно-следствени действия от ІІ-ро РПУ в Бургас.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът Димитър Николов ще посетят отново в събота мястото на бензиновия разлив, причинен от "Лукойл Нефтохим".   Те ще проверят в каква степен са отстранени щетите от разлива.  Междувременно стана ясно, че Министерството на околната среда и водите глобява „Лукойл Нефтохим" със 100 000 лева за разлива до бургаския квартал „Долно Eзерово". Той стана на 17 юни, в късния следобед, когато към река Чакрълийска и езерово Вая потекоха тонове гориво от продуктопровод на рафинерията. Санкцията е за допуснатото замърсяване и за нарушаването на комплексното разрешително от фирмата, коментира екоминистърът. Днес Регионалната инспекция по околна среда в Бургас връчи акта на фирмата нарушител.