Липсата на физическа активност поражда тревожност

Заседналият начин на живот води до различни заболявания

Заседналият начин на живот води до състояния на тревожно разстройство, пише  БГНЕС.

Това установиха учени от Университета Дикин, в австралийския град Мелбърн. От тревожно разстройство страдат над 27 млн. души по света. То води до учестено сърцебиене, тежест в мускулите и болки в главата.

Учените анализирани 9 изследвания, посветени на връзката между ниската физическа активност и тревожното разстройство, предаде Zee News. В 5 от 9-те изследвания заседналият начин на живот е бил свързан с висок риск от тревожно разстройство. В 4 от 5-те изследвания рискът се увеличавал от общото количество време, прекарано седешком. В друго изследване 36% от учениците, които прекарвали над 2 часа дневно пред телевизора или компютъра, са изпадали в тревожни състояние много по-често в сравнение с онези, които са правили това по-малко от 2 часа дневно.

Специалистите предполагат, че причината за връзката са разстройства на съня или нарушения на метаболизма у хората със заседнал начин на живот. Според друга теория хората, които прекарват времето си пред телевизора или компютъра, престават да общуват с близки и приятели. Това повишава равнището на тревога.

Известно е, че заседналия начин на живот води до различни заболявания като диабет 2 тип, затлъстяване, сърдечни болести и остеопороза.