Доверието в банковата система се възстанови след кризата с КТБ

Фалитът на Гърция не застрашава банките у нас, според Милен Велчев

"Русия разполага с много средства, но няма причина тя да ги вложи в спасяването на Гърция и да спаси инвестициите на Европейски съюз". Така Милен Велчев отговори пред bTV на въпроса възможно ли е южната ни съседка да бъде спасена от Владимир Путин, ако Еврогрупата й откаже помощ.

Според Велчев в Гърция ситуацията е непредсказуема и нещата могат да се развият и в двете посоки. Той смята, че гърците трябва да са готови на жертви.

Бившият финансов министър, както и други финансисти, смята, че фалитът на Гърция не застрашава банковата система у нас. По думите му доверието в банковата система се е възстановило след кризата с КТБ. Той не смята, че гуверньорът на БНБ Иван Искров носи вина за поставянето на банката под особен надзор преди година. От 10 години отговорност за банковия надзор носи ресорният подуправител на БНБ, припомни Велчев.

Той познава основният кандидат за нов управител на Народната банка – Димитър Радев, даже му предложил да остане зам.-министър на финансите след 2001 г. Не е съгласен обаче с неговото предложение цялото ръководство на БНБ да носи отговорност за банковия надзор. Колективната отговорност води до колективна безотговорност, смята Велчев.

Относно спора около увеличаването цената на тока от 1 юли, финансистът коментира, че енергетиката е в трудно положение отдавна, но ще е грешка, ако цената плати бизнеса.