Цивилните жертви от Втората световна война със свои паметник в София?

Монументът може да бъде издигнат в градината зад Руската църква и Дома на Москва

Сдружение "България помни" набира средства от дарители за построяване на паметник в чест на цивилните жертви, които страната ни е дала по време на Втората световна война. Организацията, председателствана от академик Георги Марков, вече е открила дарителска сметка, на която се надява да събере нужната сума за подобна инициатива.

Активистите обявиха, че имат пълната подкрепа за идеята от страна на главния архитект на София, както и от Столичния общински съвет. Все още обаче не е уточнено окончателно място, на което подобен монумент да бъде поставен. За момента се клони към иползване на пространството в градината зад Руската църква и Дома на Москва.

Сдружението цели да набере достатъчно дарения, за да може като първи етап от работата си да обяви конкурс за идеен проект за това как да изглежда самият паметник. Нужни са ни добри идеи за мемориален символ, надяваме се на отговорно отношение от страна на творците, сподели академик Марков.

От сдружението отчитат голямата необходимост от подобен паметник, защото той би бил завет към бъдещите поколения - да се замислят какво е насилието и има ли кауза, която да го оправдава. Според инициаторите на проекта страната ни е дала над 800 цивилни жертви по време на Втората световна война, като у нас е имало над 40 бомбардировки, от които 14 в столицата.

Крайният срок за участие в конкурса эа проект е началото на ноември тази година. През първата седмица от декември е предвидено началото на общественото обсъждане по постъпилите идеи.