Паметникът на Цар Самуил се радва на успех

Скоро Столична община ще стане собственик на монумента, заяви Тодор Чобанов

Най-важното за паметника на цар Самуил е, че се радва на успех и хората го харесват, заяви Тодор Чобанов, зам.-кмет в Столична община, цитиран от Агенция „Фокус”. 

Според него всички ефекти по един паметник, особено такива, които променят чувствително визията му, следва да се обмислят внимателно и да се съгласуват. „Очевидно се радват на огромен успех светещите очи”, заяви той и добави, че с Александър Хайтов са в непрекъснат диалог, откакто спечели конкурса, включително и в момента за това кой е най-добрият ефект за този паметник. „Става дума за технологичен проблем и че какъвто и да е един специален ефект, той трябва да се тества, да се премери внимателно и да се направи така, че да помага за въздействието”, обясни зам.-кметът. 

„В процедура сме, в момента работим за решаването на технологичните проблеми и за съгласуване пред Министерство на културата (МК) по този въпрос”, уточни той и добави, че най-важното е, че хората харесват паметника на цар Самуил. „От там нататък колко силно ще светят очите и как ще го съгласуваме в МК са подробности, които не бива да се превръщат в обществен дебат”, смята той. 

Чобанов обясни, че когато се изчистят някои неща, Столична община ще стане собственик на паметника. „След като патриархът освети монумента, след като президентът го откри, нека не заместваме този важен национален въпрос с дребнотемие”, прикани той.